BalanC Blog

‘Blijven wegen of nieuwe wegen bewandelen?’

Voordat ik in ga op dit onderwerp wil ik graag iets benadrukken. Het gewicht van iemand bepaald niet hoe ziek, gezond of wat-dan-ook iemand is. Het is een graadmeter die soms wat kan zeggen over de gezondheid van iemand. Maar gezondheid is een totaalplaatje. Mentaal en fysiek in balans zijn. Daar hoort dus een gezond lijf bij maar bij welk getal jij goed functioneert, is voor iedereen verschillend.

Gewichtloos
Wat is gewicht eigenlijk? Volgens Techniek is fun krijgt gewicht de volgende omschrijving: Het gewicht van een voorwerp is de kracht die dat voorwerp op zijn ondergrond uitoefent. Als het voorwerp in rust is of zich met een constante snelheid voortbeweegt, is het gewicht gelijk aan de zwaartekracht. Als een voorwerp in rust is, dan wordt het op zijn plek gehouden door de tegenwerkende normaalkracht. Wat mij hier het meeste in aanspreekt is het feit dat gewicht een kracht is. Misschien helpt het jou ook om je gewicht als een kracht te zien. Iets wat is om te kunnen zijn als mens en te kunnen leven op deze planeet.

Weeg moment
Gewichtstoename is zoals eerder benoemd niet een directe graadmeter hoe het met iemand gaat. Maar bij een eetstoornis als Anorexia speelt gewicht zeker een rol. Het is een manier om controle te controleren, om gevoelens te domineren en om de ongezonde stemmen die je volgt te voeden. Want hongerig voor het succes van afvallen en niet eten, neemt letterlijk de eetlust bij je weg. Elke dag weer op die weegschaal, soms meerdere keren per dag. Ik ben blij dat ik dat niet meer doe, dat ik dat niet meer nodig heb om rust te vinden. Dat ik daarmee niet meet hoe ik mij voel. Ik ben blij dat de obsessie die ik had op een bepaald getal, langzaam aan het verdwijnen is. 

In mijn vorige blog schreef ik al over de vraag: Wanneer ben je hersteld? Een vraag die niet zomaar te beantwoorden is. Het is een ‘ongoing’ proces. Een proces waarbij je langzaam verschil merkt, maar soms ook helemaal niet terwijl je wel degelijk stappen zet. Momenteel ben ikzelf op een punt dat ik nog iets moet aankomen. Mentaal gaat het goed wat betreft het eten, maar toch is er iets in mij wat tegen het aankomen opziet. Het is het vele eten wat daarvoor nodig is, het zijn de gevoelens en angsten van trauma die dan harder zullen aankomen. Ik weet (zeg tegen mijzelf) dat ik dat aan kan maar ik ben daar ook ergens bang. Bang om weer in de diepte in te vallen, bang om weer rond te dwalen in de duisternis van mijn eenzame gedachten. 

(Niet)helpend
Soms heb ik het gevoel alsof wegen de eetstoornis in stand houdt. Ik merk dat ik de dag voor ik mij weer weeg bij de kliniek, ik extra nadenk bij wat ik eet. Ik twijfel soms of het goed is om te blijven wegen. Doe ik het voor mijn behandelaar zodat ik binnen het protocol blijf? Wil het eetstoornis stuk in mij het stiekem toch graag weten? Of doe ik het voor mijzelf omdat ik wil leren dat een hoger getal niet bepaald wie ik ben, hoe ik mij voel en hoeveel ik waard ben?

Het getal op de weegschaal bepaalt niet hoe ik mij voel en is geen bewijs of ik hersteld ben en geeft ook zeker niet weer hoe ziek in ben. Dus nee, ik ga geen focus leggen wegen en het gewicht. Maar ik ga wel aankomen. Het is nodig om de eetstoornis volledig los te laten. Het is nodig om volledig te kunnen leven en te kunnen genieten van alles wat mij in mijn kracht zet.

Weeg jij?
Hoe kijk jij naar wegen in herstel? Of überhaupt als je geen eetstoornis hebt en dit leest? Wat doet wegen met je? Vind je je gewicht belangrijk en zoja, waarom dan? Ik hoor graaag jullie mening en kijk op wegen en gewicht.

Liefs, Charlie