Monday Motivation

Monday Motivation: Change your perspective

In de tijd van mijn eetstoornis heb ik soms zo vastgezeten. Letterlijk door de restricties van de eetstoornis, maar ook door de bekrompen gedachtes die ik had door mijn ondergewicht. In mijn hoofd had ik geen ruimte voor dingen die anders gingen dan ik zou willen. Er was geen ruimte voor verrassingen of onzekerheden. Ik keek naar het leven door een bril die nou niet erg positief of flexibel was. Ik zag veel dingen negatief in en was bang dat dingen anders zouden gaan dan ik het bedacht had.

Na veel behandeling en hulp van hulpverleners maar ook van de beste vriendinnen die ik mij kan wensen is het mij gelukt om mijn bril te afgezeten en een nieuwe op te zetten. Een bril met de juiste sterkte, een bril die alle kleuren van de zon toelaat. Maar ook soms de regen tijdens een bui. Een bril die goed kan inzoomen en uitzoomen. Om even stil te staan bij het moment en stil te staan bij mijn gevoel. Dingen van een ander perspectief bekijken om ruimte te creëren voor spontaniteit en plezier.

Door het veranderen van mijn perspectief, door het veranderen van mijn kijk op de wereld. En misschien wel de belangrijkste: De kijk op mijzelf en mijn verleden, heb ik geleerd om de wereld als een mooie plek te zien. Geleerd om te leven, geleerd om te voelen. En niet alleen dat euforische gevoel wat fantastisch is. Nee ook het gevoel van verdriet, eenzaamheid of het gevoel dat niks lukt als er een aantal dingen tegen zitten.

Veranderen van perspectief helpt denk ik ook door soms naar jezelf te kijken alsof het je beste vriend of vriendin is. Zo vaak hoor ik dat mensen niet lief voor zichzelf zijn, maar wel voor een ander. De adviezen die we een ander geven en dan vervolgens niet zelf naleven. Ik wou dat we elkaar leerde om je eigen beste vriend zijn, dat je trots mag zijn op hoe je bent. Kijk eens naar jezelf vanuit een ander perspectief, focus op de dingen die je aan jezelf waardeert in plaats van de dingen die (volgens jou) niet goed zijn.

Happy Monday,
Charlie