Monday Motivation

Monday Motivation: Helpende gedachten

In mijn herstel ben ik veel andere tegengekomen die ook de strijd met hun eetstoornis aangingen. In mijn laatste opname heb ik zelfs een vriendschap voor het leven gesloten. Ik ben wat ouder dan haar en merkte dat ik haar daarom af en toe kon helpen. Ze vroeg mij een keer om wat helpende gedachten met haar te delen. En nu, deel ik die ook met jou!

Vrijheid
Als je hersteld krijg je weer ruimte voor mooie gedachtes, voor liefde, voor vriendschap, voor studeren, voor natuur, voor kunst, voor muziek. Gedachten over (niet) eten, bewegen en andere destructieve gewoontes worden minder. Je krijgt ruimte voor dingen die jouw interne wezen gelukkig zullen maken. Uiteindelijk kies je namelijk voor jezelf en voor jouw leven en toekomst. Voel hoe sterk je bent, je hebt al zoveel overwonnen. Ga het aan, ga ervoor. De toekomst is zoveel mooier zonder eetstoornis vrijer en leuker. Bevrijd jezelf uit je eigen gevangenis. Houd jezelf niet achter de tralies van eetregels en angsten. Kies voor vrijheid. Kies voor geluk. Dat verdien je. 

Vier de kleine successen
Maak post-its of kleine berichtjes met dingen die beter gaan. Hang deze op zodat je jezelf eraan herinnert. We vergeten soms en merken soms per dag geen groei of verschil. Maar als je kijkt over een langere periode, ga je voelen en zien dat je stappen maakt. En al die kleine stappen helpen je om het leven weer te gaan leven. 

Het mag goed gaan
Je mag herstellen. Het mag goed gaan. Het mag ook af en toe een dag minder gaan. Maar je hoeft niet ‘ziek’ te zijn. Je hoeft niet een stoornis te hebben om liefde en aandacht te ontvangen. De eetstoornis maakt niet wie je bent. Je bent bijzonder door wie jij in de kern bent. Om gehoord te worden om hulp te krijgen of om te zeggen dat het niet goed gaat, daarvoor heb je je stem en niet je lichaam. Laat mensen horen hoe mooi je kan spelen op je instrument, laat mensen horen hoe fijn je het vindt om met hen te zijn. Zeg het als het minder goed gaat. Laat jezelf horen hoe de wind waait, hoe de vogels fluiten en hoe een kind lacht. Geniet van de kleine dingen, wees soms boos op de grote dingen. Maar vecht, vecht voor je vrijheid en voor een mooie toekomst.

Veranderen in niet makkelijk
Het mag lastig zijn, het is ook lastig. Als het makkelijk was, hadden hulpinstanties niet bestaan. Maar je kan elke dag, elk moment opnieuw kiezen. Jouw gedachtes zijn van jou. Jij bent de baas in jouw brein. Neem ruimte in, ruimte voor dingen waar je blij van wordt. Ruimte voor dingen waar je van gaat lachen of van huilen omdat het je diepste kern raakt. Want ook verdriet mag er zijn. Alles mag er zijn. Jij mag er zijn. Hoe je ook bent.

Zelfliefde
Liefde voor je jezelf. Makkelijker gezegd dan gevoeld. Maar je wordt wel geboren met levenslust. Het eerste wat je doet is huilen en snakken naar adem. Het is lucht en zuurstof wat ons in eerste instantie in leven houdt. Maar het is liefde en warmte, dat dekentje, die knuffel of dat zachte vestje wat je uiteindelijk het warme en liefdevolle gevoel geeft. Het gevoel van veiligheid. Geef dat aan jezelf, je hoeft niet streng te zijn naar jezelf.

Gewichtsherstel
De eetstoornis en daarbij soms het ondergewicht, bieden schijn veiligheid. Een zwaarder gewicht gaat niets opleveren wat je je niet wilt. Als je wilt leven (en dat wil je in de eerste essentie altijd)laat de regels los. Het gaat uiteindelijk alleen maar geluk brengen. Het gaat je ruimte geven voor mooie dingen. Het is niet makkelijk en er zullen ook emotionele nadelen in je opkomen om niet te aan te komen. Maar geloof in jezelf. Je kan het aan!

Je eigen beste vriend
Mensen zijn over het algemeen liever naar andere dan naar zichzelf. De manier hoe je jezelf aanspreekt, de regels die je jezelf oplegt zijn vaak zo hard. Draai het eens om, zou je je beste vriend, vriendin of iemand die je lief is aanspreken op de dingen die jij tegen jezelf zegt? Kies je je vrienden om wat ze doen of hoe ze eruitzien? Of voor wie ze zijn en hoe ze met je omgaan? Behandel jezelf zoals je een ander behandeld. Een al eeuwen oude filosofie, maar zo waar. 

Geniet van deze maandag van een nieuwe week. Geniet van je proces van de groei en van de lente die zich langzaam laat zien. Ga voor het leven.

Liefs, Charlie