Monday Motivation

Monday Motivation: Human being not human doing

Laatst dronk ik een kop koffie met een vriend. We hadden een ontzettend fijn gesprek over filosofie, het leven, vrijheid en het ego. We hebben ons beide verdiept in het gedachtegoed van Eckhart Tolle. Hij is bekend van zijn boeken over het leven in het hier en nu. Hij bestudeerd filosofie en richt zich voornamelijk op de Oosterse oplossing. De Oosterse oplossing is gefocust op aanvaarden wat zich in het hier en nu aandient en dat waarderen, in plaats van de situatie te veranderen (Westerse oplossing).

Tijdens dit gesprek kwam ter sprake dat mensen zich vaak identificeren met wat ze doen. Iemand die werkt als psychiater zegt: hoi ik ben x en ik ben psychiater. Maar dat is een label, een hokje. Het is niet wie die persoon is maar het is wat die persoon doet. Al vanaf het moment dat je als kind door hebt dat je een naam hebt, begint de mens zijn ego te ontwikkelen. Het ego is een verzameling van gedachten, gevoelens, vormen en gedragsneigingen die zichzelf in stand proberen te houden. Het ego heeft vaak een lijst met voorwaarden, over hoe de mens zou moeten zijn. Maar dat ego richt zijn aandacht constant op wat er nog niet is. Het is nooit in het hier in nu

Onze consumptie maatschappij is gericht op identificatie met vormen om zodoende meer jezelf te kunnen zijn. Maar de grap is, je bent al jezelf. Helaas wordt maatschappelijk onze identiteit grotendeels bepaald door wat we hebben en wat we doen. Ik zou graag willen dat we meer leren om op de Oosterse oplossing te focussen. Blij te worden jezelf te zijn door je gevoel te volgen en niet de gedachten en druk van buitenaf te laten bepalen wie je bent. Gelukkig zijn met het feit dat je een vriendelijk, eerlijk en intelligent mens bent. En niet je werk of het feit dat je een topstudent bent die een bachelors en masters heeft gehaald. Nee, kijk naar binnen, kijk naar jezelf in de kern. Wie je bent zijn niet de labels en hokjes waarin we worden geplaatst of waarin we onszelf in plaatsen.

Mijn punt voor deze maandag voor een nieuwe week. Wees wie je bent, en daarvoor hoef je eigelijk geen moeite te doen. Want je bent al jezelf. We are human beings, not human doings. Hoe je ook bent. Je bent goed. Je doet goed en je hoeft niet je vormen (figuurlijk en letterlijk) te veranderen om jezelf te accepteren. Vormen morgen er natuurlijk wel zijn. Je mag gelukkig worden van je baan, je auto, je huis etc. Maar het difineerd niet of je het goed of slecht doet. Of je gezond en gelukkig bent. Jezelf accepteren in alle puurheid die je bent gaat rust geven en tevredenheid. Het helpt om de focus van wat we doen af te halen, en tevredenheid te krijgen voor de pure vorm die het kan bieden. Waarderen wat er al is.

Liefs, Charlie

2 reacties