Monday Motivation

Monday Motivation: International Women’s Day

Feminisme, wat betekent dat eigenlijk? Mensen denken vaak aan vrouwen die vechten voor vrouwenrechten als het woord feminisme valt. Toen ik dit blog begon, heb ik het woord feminisme eens opgezocht in het woordenboek. Volgens de Dikke van Dale betekent feminisme ‘het streven naar gelijke rechten voor vrouwen en mannen’. De leukste ontdekking die ik maakte, is dat het woord qua geslacht onzijdig is. En in mijn ogen, is dat ook het hele doel van feminisme. Gelijkheid en geen partij of kant kiezen. Gelijke rechten, gelijke salarissen, gelijke zorgen. We zijn allemaal mensen, of je nou wit, donker, vrouw, man, transgender, gay, hetero, biseksueel etc. bent. Het gaat erom of je een warm hart hebt. Of je mensen een glimlach durft te geven, of je lief kan zijn voor anderen, maar ook lief en zorgzaam voor jezelf.  

Op deze maandag 8 maart, wil ik niet stilstaan bij feminisme, maar bij vrouwelijkheid. Vrouwelijkheid, wat betekend dat dan? Ik kwam er dus achter dat het woord ‘vrouwelijkheid’ niet eens in de online Dikke van Dale staat. Dus om een blog hieraan te wijden, voelt allesbehalve overbodig. (overigens staat het woord mannelijkheid er wel in…)Enfin, persoonlijk heb ik veel moeite met mijn eigen vrouwelijkheid.

Een vraag waar ik nog steeds mee worstel is: ‘Hoe omarm je je vrouwelijkheid?’ Ik vind mijzelf vrouw, voel mijzelf ook een vrouw, maar ik vind het lastig om bijvoorbeeld vrouwelijkheid wat zichtbaar is aan mijn lichaam te accepteren. Ik weet nog dat ik huilend beneden kwam, toen ik voor de eerste keer voelde dat mijn borsten gingen groeien. Ook de eetstoornis is een manier om mijn vrouwelijkheid te minimaliseren of zelfs eraf te krijgen, menstruatie uit te zetten, en alle ongemakkelijke pijnlijke gevoelens die het oproept te verdoven. Mijn vrouwelijkheid volledig accepteren, is voor mij nog een lopend proces. 

Graag stel ik jou de vraag, wat is voor jou vrouwelijkheid? Hoe ga jij ermee om? Voel je je vrouwelijk? Ben je trots op je vrouwelijkheid? Sta je überhaupt ooit stil bij je vrouwelijkheid?

Ik ben benieuwd naar jullie reacties, en voor nu: (ook voor de mannen!) Happy International Women’s day. 

Liefs,
Charlie 

3 reacties

 • Marie-José van Erp

  Hoi Char,
  We hadden het erover op die maandag tijdens het paarden poetsen.
  Je hebt me aan het denken gezet .
  In feite komt het er op neer dat ik over vrouwelijkheid niet echt concreet heb nagedacht wat het voor mij persoo
  nlijk betekent.
  Ik voel me vrouw en ben daar ook trots op. Ik voel me ook echt anders dan een man, maar waar hem dat precies in zit….. ?
  Het is niet alleen lichamelijk , er zit een grote mentale component aan.
  Spiritueel ook.
  Ik ben ermee aan de slag, heb het er ook over met vriendinnen en ik hou je op de hoogte .
  Waar ik wel achter ben en dat heeft ook met mijn leeftijd te maken denk ik, dat wij vrouwen tot veel in staat zijn en echt vanuit oerkracht voelen en handelen.
  Ik vind het een interessant onderwerp.

  Ik heb recent het boek van Pat Barker : De stilte van de vrouwen gelezen en van Elisabeth Leijnse : Cecile en Elsa strijdbare freules.

  2 prachtige boeken met als hoofd personen vrouwen .
  Voer voor nadenken en praten
  liefs Mj