Monday Motivation

Monday Motivation: It is ok to be (not) ok.

Ik ben groot fan van de movement die zich voortbeweegt over social media dat je niet altijd maar de schijn hoeft op te houden. Een movement die vooropstelt dat je soms rust mag nemen, dat het oké is om je niet oké te voelen. Dat je niet alleen maar het perfecte plaatje hoeft te laten zien. Een beweging die laat zien dat het leven niet perfect is. Iedereen heeft striae, oneffenheden, zware dagen en soms een huilbui. Het is ‘normaal’ om soms boos of verdrietig te zijn. Maar voor mij was dit soms niet geloofwaardig omdat de mensen die dit deelde zo’n ander leven leiden dan ik. Want mijn positieve dagen waren aanzienlijk minder dan mijn slechte dagen.

Enfin, waar wil ik naartoe met deze Monday Motivation? Soms mis ik de boodschap dat het juist wél goed mag gaan. Laten zien dat je ondanks narigheid kunt genieten en leven. Daarom dat ik nu dit tegengeluid wil geven. Ja, het mag niet goed gaan. En ja, het is heel menselijk om soms een off-day te hebben. Daarvoor hoef je geen psychische klachten- of stoornis voor te hebben. Maar wat ik zo nu en dan mis, zijn berichten die zeggen dat het juist goed mag gaan. Berichten die laten zien dat ondanks zware tijden, er ook geluk en vrijheid mag zijn. Zeker voor mensen die wel worstelen met mentale gezondheid.

Zelf ben ik in de tijd van mijn eetstoornis soms bang geweest als het een dag goed ging. Als ik ‘genoot’ van eten en mij vrijer voelde. Als ik een nacht minder nachtmerries had gehad. Ik was bang dat ik mij dus aanstelde, dat het wel meeviel want ik had een goede dag. Maar als je een keer een goede dag of week hebt, is dat iets om te omarmen. Het mag namelijk goed gaan. Ook al heb je een depressie, eetstoornis, PTSS of wat dan ook. Je hoeft niet jezelf direct hersteld te noemen. Successen en positieve dingen bestaan ook binnen de mentale hokjes.

De angst voor ongeloof is denk ik een grote oorzaak waarom mensen het ‘eng’ vinden om te zeggen dat het goed gaat. ‘He? Maar je hebt toch een eetstoornis. Ik zag je laatst nog eten’ of ‘oh maar dan was je niet zo ziek dat je niet bent opgenomen? Er is een soort angst dat ‘jij’ niet meer volledig mee mag doen, want je bent toch ziek? Als jij je een dag goed voelt, of als jij je een dag slecht voelt. Alles mag er zijn. Je hoeft het ook zeker niet te delen op social media. Ik wil alleen graag meegeven dat succes ook binnen falen valt en dat falen ook bij succes hoort. 

Heb jij moeite met zeggen als het goed gaat terwijl je ook veel struggles hebt? Ik ben benieuwd hoe jij tegen dit onderwerp aankijkt!

Liefs, Charlie