Monday Motivation

Monday Motivation: Je mag zeggen hoe je je voelt

Alweer de derde Monday Motivation! Deze blogs geven mij nu al zoveel motivatie om de week goed te beginnen. Deze week de ‘tip’: Je mag zeggen hoe je je voelt. Iets wat ik best moeilijk vind. Want hoe voel ik mij? Ik heb vaak geen idee. Dit heeft voornamelijk te maken met dat ik niet goed bij mijn gevoel kom. Ik vind voelen eng en merk dat ik mijn gevoelens vaak vermijd of negeer. Daarnaast hebben de eetstoornis en de PTSS een grote spleet tussen mijn hoofd en hart gecreëerd. Congruent ben ik dus nog niet, maar ben daar wel naartoe aan het gaan! Aan de andere kant ben ik een gevoelsmens. Maar het is nog niet helemaal InBalanC.

Niet weten hoe
Een aantal jaar geleden, liep ik hard tegen de lamp. Ik werd geconfronteerd met mijn emoties, mijn verdriet, mijn angsten. Ik wist alleen niet hoe ik moest zeggen dat het slecht met mij ging, waar moest ik in ‘godsnaam’ beginnen? En waarom gaat het dan slecht? Ik merkte dat ik uiteindelijk houvast vond in de eetstoornis. Het was een manier om te laten zien dat het niet goed ging, zonder er woorden aan te moeten geven. Het werkte als een kostuum voor hoe ik mij echt voelde, want eigenlijk speelde er hele andere dingen. 

‘Je mag zeggen hoe je je voelt
Mijn boodschap voor deze maandag is: spreek je uit. Je hebt niet je lichaam nodig om te zeggen hoe je je voelt. Je hoeft niet dunner, je hoeft niet dikker, je hoeft jezelf fysiek niet meer pijn te doen om te zeggen dat je het zwaar hebt. Dat je even niet meer weet hoe verder. We leven in een wereld die gefixeerd is op hoe we er uit zien en wat we doen. Veel minder aandacht gaat er naar wie je bent. Een wereld waarin ‘gezond’ vaak wordt geassocieerd met: afvallen, bewegen en voeding. Dit zijn natuurlijk ook allemaal belangrijke pijlers. Maar hoe gaat het met je ziel? Hoe gaat het met de persoon achter het masker? Voel je je veilig als je alleen bent? Sta je gemotiveerd op? Hoe ga je naar bed? Welke gedachtes komen vaak naar boven waarbij je niet precies weet wat je ermee moet? Je mentale gezondheid is zo belangrijk en gelukkig wordt het onderwerp ook steeds meer onder de aandacht gebracht. Door Corona, en door een shift die ik op sociale media zie. De shift van niet meer alleen ‘het perfecte plaatje’ online zetten. 

‘Your body, your mind your soul’
Ik zeg steeds vaker tegen mijzelf zeg: ‘Char, het maakt niet uit hoeveel je weegt. Als het wel of niet goed gaat, mag je dat zeggen. Elke keer als ik naar Novarum ga (de plek waar ik in behandeling ben) gaat de gestoorde gedachten door mijn hoofd: Oh, maar als ik te weinig weeg denken ze vast dat ik niet mijn best heb gedaan, en als ik te veel weeg denken ze vast dat het ‘super goed’ gaatMaar dat gewicht is maar een getal. Een graatmeter om te kijken of mijn lichaam ‘gezond’ is. Mijn mentale gezondheid staat los van dat getal. Het gaat uiteindelijk om een balans tussen lichaam en geest. En ben ook ik op zoek naar de eenheid. Het punt wat ik wil maken is, dat als het niet goed gaat je dat mag zeggen. Dat hoef je niet te laten zien. En als het wel goed gaat, mag je dat ook zeggen. Wees niet bang dat mensen voor wat andere vinden. Het gaat om jou. Voel hoe je je voelt en spreek dat uit. Gebruik je stem in plaats van je lijf om te zeggen hoe het gaat. Alles is oké, en alles mag er altijd zijn. Jij mag er zijn.