Monday Motivation

Monday Motivation: Wat als het straks beter gaat?

Binnen eetstoornissen is ambivalentie een bekent begrip. Ambivalentie is een staat van in conflict zijnde emoties die gerelateerd zijn aan hetzelfde object, idee of persoon. Bijvoorbeeld, gevoelens van liefde en haat voor iets of iemand. De term wordt ook vaak gebruikt om aan te geven dat er iets is waar een persoon onzeker of besluiteloos over is.

Ambivalentie kan zich binnen een eetstoornis op verschillende manieren uiten. Het gevoel van zieker moeten zijn om hulp te mogen ontvangen. De strijd die er soms heerst in de rangordes van eetstoornissen. De meningen van andere die mensen met een eetstoornis het gevoel kan geven dat hun eetstoornis niet ‘echt’ is. Angst om het los te laten, want wie ben ik als ik geen eetstoornis meer heb? Het is besluitenloosheid om de eetstoornis los te laten of niet.

Je hebt wellicht een recovery-account of deelt veel over ‘hoe ziek je bent’. Kan ik dan wel beter worden? Als ik nu herstel denken mensen misschien dat ik mij heb aangesteld? Je bent misschien al vanaf jonge leeftijd aan het strijden tegen je eetstoornis, dus je weet oprecht niet wat of hoe jouw leven eruit kan zien zonder eetstoornis. Je voelt je wellicht zo verbonden met dat stuk, of je hebt het onderdeel gemaakt van jouw identiteit.

Al vaker heb ik gezegd dat je mag herstellen. Je mag gaan ontdekken wie je bent. Wie er achter het masker van de eetstoornis zit. Ja dit is spannend want hoe graag je dat ook wilt, je hebt de eetstoornis niet voor niks. Het levert je iets op, of het lijkt je dat stukje controle te geven wat in andere dingen niet zo is. Echter kan ik je laten zien dat er meer is. Dat het leven zoveel dieper kan gaan als je de teugels wat laat vieren. 

Wil jij meer vrijheid in je leven? Wil jij meer ruimte in je hoofd voor mooie dingen als muziek, liefde, mooie boeken en films? Leren te leven in plaatst van overleven? Stuur een mail naar charlie.inbalanc@gmail.com of een privé berichtje via Instagram. Ik heb namelijk plek om jou te coachen en te ondersteunen met je weg naar herstel. De weg naar het leven. 

Liefs, Charlie