Monday Motivation

Monday Motivation: Zelf is niet alleen

Zelf doen, iets wat jongere kinderen al zeggen. Leren op je eigen benen te staan, letterlijk en figuurlijk. Al bijna mijn hele leven heb ik een soort drang om dingen zelf te doen. Op mijn manier. Het is denk ik een basis voor het stukje controle wat ik heel graag wil hebben. Controle die mij denk ik te vaak is ontnomen waardoor ik het graag wilde hebben in dingen waarin dat kon.

Ik heb tijdens mijn herstel vaak gehoord dat de enige die het kan veranderen of oplossen ik zelf ben. Maar aan de andere kant werd er ook gehamerd op het feit dat het sterk is om hulp te vragen en om hulp aan te nemen. We leven dit leven alleen, maar we zijn niet alleen we zijn zelfs kuddedieren. Samen sta je sterker en met elkaar kom je verder doordat je anders kan kijken.

In mijn herstel zei iemand ooit tegen mij: ‘ja je moet het zelf doen, maar zelf is niet alleen’. Wijze woorden die ik mij tot op de dag van vandaag goed herinner. Want ja, jij bent de enige die dingen kan veranderen voor jou. Of dat nou in herstel is van een eetstoornis of omdat je niet happy bent met je werk of relatie. Je kan zeuren, je kan schoppen, doen alsof de hele wereld tegen je is. Maar uiteindelijk kan je alles manifesteren als je dat zelf echt wil. Het enige wat je moet doen, is het doen. En ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan maar niet onmogelijk. 

Ik ben de enige die mij kon laten eten, die vermijding kon doorbreken, die open kon worden over alles wat ik zo lang geheim had gehouden. Maar dat ik de persoon ben die dat ‘moet’ doen, betekent niet dat ik het volledig alleen moet doen. Integendeel, door je lasten te delen met andere wordt het lichter waardoor het makkelijker is om erdoor te komen. 

Daarnaast is hulp van een professional soms nodig om te ontdekken waar je nou last van hebt. Soms leer je jezelf gedragingen aan waarvan jij denk dat het oké is. Terwijl het wellicht gedragingen zijn, die schadelijk zijn voor je gezondheid of die verkeerde gedragspatronen in stand houden. Kortom, ik kan alleen ik doen maar ik mag daarbij hulp aannemen. 

Voel jij je vaak alleen? En is alleen zijn hetzelfde als eenzaam? Als jij dingen zelf doet, vraag je dan hulp? Of doe je alles dan ook zelf? Ik hoop dat je hulp kan aannamen, dat je de kracht in jezelf kan vinden om met misschien net dat extra steuntje in de rug, de juiste stappen te zetten. De stappen die alleen jij kan maken maar ze mogen hand in hand met je naasten, geliefde of wellicht professionele hulpverlening. 

Liefs, Charlie