BalanC Blog

‘Van overleven naar leven’

In mijn vorige blok ‘helen is delen’ heb ik de woorden leven en overleven al laten vallen. Deze termen gebruik ik vaak. Voor mij is het namelijk een doel om weer te gaan leven. Te genieten, van kleine en grote dingen. Het doet mij goed om open te zijn over waar ik doorheen ga, en merk nu al dat het ruimte geeft om meer te leven en minder de schijn op te houden. Ik wil hier graag open over zijn, omdat ik de schaamte voorbij wil. Ik ben niet mijn eetstoornis of mijn PTSS. Ik ben en blijf Charlie en ik heb een eetstoornis en PTSS. En ik ben hard aan het werk om daar snel ‘had’ van te maken. 

Ik schreef al dat ik naast mijn eetstoornis behandeling ook intensieve trauma therapie heb gehad. Dit heeft mij enorm geholpen en heeft mij het duwtje in de rug gegeven om de schaamte voorbij te gaan. Om te leren hoe ik weer ga leven in plaats van overleven. Wanneer je met mentale problemen dealt, ben je namelijk niet meer aan het leven maar aan het overleven. Ik ervaar dit zelf ook. Het is elke dag zoveel strijd, een gevecht, een marathon die je aan het lopen bent, waarbij de finish soms in zicht lijk te zijn en het volgende moment weer verdwijnt.

Laatst kreeg ik nog een andere kijk op het woord overleven. Je zit vast in het verleden of bent alleen maar bezig met de toekomst. Je hopt ‘over het leven’. Je bent nooit echt in het moment. Je staan niet meer stil bij het nu. Zelf ervaar ik dit door herbelevingen en nachtmerries. Of mijn constante planmatige manier van leven en bezig zijn met de toekomst. Maar het leven speelt zich NU af. Nu is het enige wat je altijd hebt en waarin je dingen kan doen die jij wilt. Je kan nu veranderen, je kan nu stil blijven staan, je kan nu gaan eten, of je kan nu toegeven aan je eetstoornis. Als je meer bewust bent van het nu kan je veranderen. Want veranderen is wat je doet in het hier nu.

Met in het nu leven, heb ik echter nog wel de boodschap om het verleden niet te ontkennen. Hiermee wil ik zeggen dat emoties en gedachten die je nu hebt bij het verleden er zeker mogen zijn. Het is juist belangrijk dat je emoties die je nu voelt, de ruimte geeft. Ook dan ben je in het nu bezig. Je ervaart die emoties namelijk op dit moment. Geef het de ruimte, en voel wat het met je doet. Op die manier kan je juist het verleden los gaan laten en meer genieten van alles wat er nu is.

Het is een kunst om in het nu te leven. Beseffen en erkennen dat het leven zich nu afspeelt is eerste stap. Je kan wel wachten tot het juiste moment komt. Maar dat moment komt er misschien wel nooit. Ga het leven NU aan. Wacht niet tot morgen, het hoeft ook niet in een keer perfect te gaan, je kan het elk moment opnieuw doen. Wees daarin lief en zeker niet te streng voor jezelf.

Liefs,
Charlie