BalanC Blog

‘Veranderen is doen in het hier en nu’

Wat ik vaak om mij heen hoorde in opnames of therapie is: ‘Maar het lukt mij niet om mij aan mijn plan te houden, het lukt mij niet om naar de supermarkt te gaan, het lukt mij niet om te gaan slapen.’ Uiteindelijk is lukken niet echt een woord, probeer het maar is in een zin te vertalen naar een andere taal. Dan kom je erachter dat lukken van geluk komt. Je kan in het leven zeker geluk of pech hebben. Maar de meeste mensen die succesvol zijn, hebben daar iets voor gedaan maar bij een enkeling komt het aanwaaien.

Iedereen kan geluk hebben met bijvoorbeeld een spel, ik neem Yahtzee als voorbeeld. Je kan geluk hebben dat de vijf dobbelstenen hetzelfde aantal ogen tonen. Maar de enige manier dat dat ‘lukt’, is door de dobbelstenen te gooien. Je kan er heel lang naar kijken maar als je ze niet oppakt en ze gooit, ‘lukt’ het zeker niet. Dus dat iets lukt of niet lukt is niet de juiste taalkeuze. Het gaat om het principe dat je het doet of dat je het niet doet. Binnen die twee uiterste is eigenlijk geen goed of fout. Falen is niet fout en je kan leren van alles.

Je doet iets of je doet iets niet en als je iets doet kan dat goed of slecht uitpakken. Soms zijn stappen misschien te groot. Dan kan je ervoor kiezen om het niet te doen en dat is ook oké. Dan kan je bijvoorbeeld zeggen: Ik doe dat nu niet, want ik ben bang dat ik dat niet aan kan, of ik vind dat nu een stap te ver. Je hoeft niet gelijk alles te doen. Maar als je jezelf ergens toe wilt zetten, of dat nou herstellen is van een eetstoornis of het starten van een bedrijf, de enige die dat kan doen ben jij door het te doen. Zoals ik al eerder schreef, veranderen is wat je doet in het hier en nu.

Daar wil ik graag aan toevoegen, dat als jij iets doet om te veranderen of te manifesteren. Je dat zeker niet alleen over hoef te doen. In mijn laatste Monday Motivation, schreef ik al dat zelf niet alleen is. Jij doet het zelf maar je mag zeker hulp van andere aannemen of vragen om hulp als die behoefte er is. 

Ik begrijp als geen ander dat het niet makkelijk is om dingen ‘gewoon’ te doen. Sommige dingen zijn voor de een nou eenmaal lastiger dan voor de ander. Dit kan door persoonlijke eigenschappen zijn of door mentale/lichamelijke uitdagingen. Maar als je zegt ‘het lukt niet’, dan gooi je er een kansberekening in. In principe is wel of niet slagen de uitkomst van iets dat je doet. Meestal slaag je als je iets doet. Denk bijvoorbeeld aan school, wanneer je tijd neemt om te studeren, dan haal je je tentamen. Als je rijles neemt dan kan je je rijbewijs halen. Je moet dingen doen en soms heel vaak herhalen om het te laten slagen. 

Het woord lukken hoeft nu niet volledig uit je vocabulaire, want je kan iets doen en dat kan dan ‘mislukken’ maar het is voor mijzelf helpend (en ik hoop daarom ook voor jou) om bewust te zijn van het feit dat ik NU dingen kan DOEN die mij uiteindelijk verder zullen helpen. De bewustwording van dit principe heeft uiteindelijk niet direct te maken met taal maar eigenlijk met hoe je ergens in gaat. Als je een doel hebt of als je iets echt graag zou willen, dan is veranderen door dingen anders te doen de enige manier. Vertrouw op jezelf en ga het aan, we zijn sterker en weerbaarder dan we in eerste instantie denken.

Liefs,
Charlie